Tiada apa yang istimewa..semua cerita dalam blog ini sebahagian daripada "Perjalanan" hidup saya untuk dikongsi bersama anda..

Tuesday 22 December 2020

Ayam Bakar Makan Bersama Sambal Penyet

 Assalaimualaikum..bersua kembali kita dengan resepi yang menambat selera..ceewahh kunun..takdelahh aku takde la pandai mana tapi bagi beginner yang nak cuba-cuba masak boleh lah..sama-sama kita tambah ilmu ok. Arini kita kongsikan resepi ayam bakar makan dengan sambal penyet..alhamdulillah aku dikurniakan suami yang suka makan lauk-lauk kering macam ni..dan sejenis tak memilih makan.



Bahan-bahan utk sambal:

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 batang cili merah
segenggam cili api..kalu pedas boleh kurang kan
2 biji tomato saiz sedang
1 inci belacan
1 biji limau nipis 

1.    Hiris semua bawang dan cili serta tomato..kasar pon takpe
2.    Goreng semua bahan sehingga layu..termasuk belacan
3.    Sesudah layu masuk sekali semua dalam blender dan kisar tak terlalu kasar dan tak terlalu halus.
4.    Sebelum hidang kan boleh perah limau nipis.

*tips:- ade org lepas blend di tumis lg sekali atas dapur dengan lebihkan minyak..boleh je..sedap je..tapi aku tak tumis sebab nanti tekstur sambal tu seakan sambal goreng.bau pon dah tak fresh..limau tu yang membuatkan rase fresh tu..tapi bile goreng balik rase limau tu akan hilang.


Bahan-bahan:

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 batang serai
kunyit hidup besar ibu jari
halia besar ibu jari
Ayam stgh ekor
garam serbuk perasa dan gula..(gula dlm 2 - 3 sudu makan)

1.    Kisarkan kesemua bahan-bahan perapan..dan perap ayam selama 2 -3 jam
2.    Panaskan pan non stick utk bakar ayam..bagi yang takde blh je bakar dalam oven dan sbg nya.

* tips: - jangan terlampau banyak gula sebab nt luarnya kelihatan hitam berkerak tapi dalam tak masak.
 - masa bakar tutup supaya ayam rasa lebih juicy dan rasa seakan2 sate ayam





No comments:

Post a Comment