Tiada apa yang istimewa..semua cerita dalam blog ini sebahagian daripada "Perjalanan" hidup saya untuk dikongsi bersama anda..

Thursday 28 May 2020

Resepi Ayam Masak Merah (Ramadhan Pertama)

Bile dah selesai PKP 5 minggu 2 hari kite berhadapan dengan bulan puasa pulak..Start first ramadan sampai akhir ramadhan aku memang setiap hari memasak kat rumah.Dulu ada bazar kan..Arini nak cerita resepi ape aku masak fisrt ramadan aritu..


Mula-mula dalam kepala memang nak masak macam-macam..kalau dah puasa memang semua kita nak makan.Jom tengok resepi kite..


Bahan-bahan:

5-6 ketul Ayam  
1-3 sudu Cili kering blend 
1 1/2 Bawang Besar 
3-4 ulas Bawang putih
Halia sebesar ibu jari
2-3 sudu besar Sos Cili
Kunyit serbuk
garam
perasa (optional)
Bunga lawang
Kulit kayu manis

Cara-cara:

1. Bersihkan ayam. Gorengkan ayam dengan garam dan kunyit separuh masak
2. Blend Bawang besar,bawang putih dan halia.
3. Ketepikan minyak gorengan ayam.Tinggalkan sedikit cukup untuk menumis.
4. Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis.Kemudian bahan2 kisar.
5. Tunggu sampai wangi dan pecah minyak dan masukkan sos cili dan sedikit air.
6. Boleh masukkan terus ayam sebab separuh masak.Cara macam ni juga supaya ayam tidak terlalu kering dan keras.kacau sampai macam melekit-lekit dan boleh tutup api.



dah siap ini lah hidangan utk berbuka ramadhan pertama 2020 ni..







No comments:

Post a Comment