Pada Jumaat lepas, aku berkesempatan mengikuti rombongan Puspanita ke Muzium Chocolate yang terletak di Kota Damasara..bukan kilang k..muzium..
Setelah sampai ke lokasi..
Ni benda first aku nampak..
Ini replika koko yang diletak dihadapan pintu masuk..
dekorasi dalam muzium ni memang mengagumkan..
ni Chef yang ditugaskan untuk menerang kan pada kami tentang kewujudan coklat dari mula.. tapi Chef ni pemalu seh..
Sejarah bermulanya coklat..aku xsempat nk bace pape so yang aku dengar mase penerangan ni coklat berasal dari mexico..herm..hinggalah sekarang yang macam kita makan tu..
Haa..ni lah bahan-bahan untuk menghasilkan coklat..antaranya Massa Koko,Lemak Koko,Susu Tepung,Coklat Susu,Lemak Koko,Vanilin& Lesitin, dan juga gula..
Ni tempat untuk ditunjukkan demo cara-cara untuk menghasilkan coklat..basic jer..tp ok la..
Dari penerangan Chef rupenye coklat ni banyak ragam..ia xboleh terlampau panas dan terlampau sejuk..ok..slalu aku buat almond london main redah je..hehe..bile dh diberi tahu baru aku tau..ermm patut la..
Ha..yang ni aku suke..sebab chef yang demo ni hensom..hehe..jgn marah aa..
Coklat dituang atas marble supaya suhu coklat mudah menurun..sbb marble tu kan sejuk..cam chef tu bg tau..hehe..
Setelah beberapa minit suhu coklat tu diuji..supaya mencapai suhu yang diingini..
coklat yang dah diletak dalam acuan..sedia untuk disejukkan..
TARAAA...!!! dah siap..
Dah sampai masenye untuk aku nak pegi menyopping..
sempat lagi...
ni je sempat aku amik..sebelum bershopping..
Coklat ni pon sedap gak..huhu..
So..ni je la yang perkongsian cerita aku pada arini ..hehe..ini je la dapat dikongsikan..banyak picture xdapat dikongsikan kerana bile aku dah shopping xsempat nk amik gambo..lepas tu terus kecoh nk balik..
No comments:
Post a Comment