Tiada apa yang istimewa..semua cerita dalam blog ini sebahagian daripada "Perjalanan" hidup saya untuk dikongsi bersama anda..

Monday, 30 November 2015

Mencuci Berus Makeup

Semenjak dua menjak ni aku gemar sangat bersolek..tak kire la nk pegi Giant depan umah pon nak makeup..walaupun just pakai bedak,blusher ngan lip balm aje..kalau kat opis lagi la eyeliner bagai..
Bila hari-hari kite makeup makanya kene teliti la peralatan makeup yang kita gunakan..brushes, sponge dan macam-macam lagi..Aku bersihkan tool brushes aku 2 minggu sekali..tapi sekarang dah sebulan sekali sebab aku punya tool brushes dah bertambah..sekarang aku pakai bertukar-tukar la..bile dah kotor ganti ngan brush yang bersih..pastu bile semua kotor baru cuci semua sekali serentak..biasenye sabtu ahad la..hari biase aku gune..



Disebabkan kotor sangat dah tools aku..so hari ni aku nak buat toturial cara membersihkan berus makeup..Pertama sekali kita tengok dulu bahan-bahan yang aku gunakan..


Ni bukan minyak zaitun..aku rasa la die lebih kurang macam minyak baby..coz bau die tak macam minyak zaitun..aku tanggalkan makeup mata pon pakai minyak ni

Pencuci pinggan jenis liquid..tekstur yang cair mudah menyerap..boleh jugak gunakan shampoo baby tapi kesan die kureng sikit..coz kite guna alat solek yang kadang-kadang yang ade minyak..cam foundation..kene search kat youtube..banyak jugak yang guna liquid dish wash ni untuk bersihkan makeup brushes..


 Campurkan gunakan jari untuk kacau sampai sebati..

Kacau sampai kelihatan seperti creamy gitu..


Basahkan sponge dahulu..nampak kan air tu jernih je..tunggu jap lagi..


Lumurkan sponge dengan bahan pencuci sampai rata..

Pastu urut-urutkan sponge sampai kotoran keluar..

 Untuk berus pulak basahkan sikit dulu.. kemudian celupkan dalam bahan pencuci dan cuci berus pada tapak tangan dalam keadaan memutar..(gambar x bleh amik sebab saya punye photographer pegi Bangkok) seperti gambar di bawah..

gambar ni aku amik dari google buat camni hokey..

Bile perah je brush, lihat kekotoran keluar..

Air yang jernih dah jadi keruh..

Lastly.. sangkut camni supaya semua air turun..bulu berus jangan hala ke atas sebab nanti boleh rosakkan gam berus makeup anda..


Dah bersih..
Ape-ape saje barang kalau kite jaga die elok-elok mesti ok..Macam berus makeup, kalau kite jaga die elok-elok ..bulu die makin lama makin tahan lama..
Nampaknye ini je dapat aku kongsikan untuk hari ini..semoga bertemu kembali hokey..