Tiada apa yang istimewa..semua cerita dalam blog ini sebahagian daripada "Perjalanan" hidup saya untuk dikongsi bersama anda..

Sunday, 28 May 2017

Pengat Sukun Menu Ramadhan Pertama

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..pape pon..sebelum mule pape masih tak terlewat untuk aku ucapkan selamat berpuasa dan menyambut bulan Ramadhan kepada semua umat islam di serata malaysia..Ramadhan kali ni jatuh pada 27 May 2017 bersamaan dengan hari Sabtu.. Aku memang dari mula-mula kahwin dulu..bulan puasa kalau sabtu dan ahad memang hari "gantung periuk" bagi aku..maknanya tak masak le tu..
Tahun ni My husband memutuskan puasa pertama berbuka kat umah mama die..so..aku kene wat something lerr..takkan tak bawak ape2 kan..aku memutuskan utk buat benda yang mudah..campak2 aje..Pengat Sukun dahh..bahan pon tak banyak..



Pengat Sukun je kan..haa..bukan senang jugak nak buat..

RESEPI PENGAT SUKUN

Bahan-Bahannya:

1 bijik Buah sukun  (saiz sederhana kecik)
1 ketul Gula melaka  (yang panjang tu ye)
1 kotak Santan..macam dalam gamba tu saiz besar k..



2-3 helai Daun Pandan  disimpulkan
2-3 sudu makan Gula putih
1 sudu makan Sagu biji
2 gelas air


Cara-cara:

1. Potong buah sukun kiub2..jangan terlampau kecik dan terlampau besar..agak2..cuci dan rebus sehingga buah empuk dan lembut..jangan rebus terlampau lama..warna akan bertukar menjadi seperti nangka muda rebus..matikan api toskan buang air..

2. Masak gula melaka dan gula putih dengan segelas air sehingga gula larut ketepikan.

3. Satukan santan bersama segelas air dan daun pandan..dan masukkan sekali gula yang dah dicairkan..

4. Masak atas dapur dengan api sederhana dan sambil dikacau2..masukkan sagu dan kacau lagi

5. Bila sagu dah kembang boleh masukkan buah sukun yang telah di rebus..kacau lagi..ikut selera masing2..kalau pekat sangat boleh tambah air ikut selera masing-masing kepekatannya..ok siapp...!!

*kena selalu kacau supaya santan tak pecah minyak..jangan sampai pecah minyak..nanti tak cantik pengat tu..