Tiada apa yang istimewa..semua cerita dalam blog ini sebahagian daripada "Perjalanan" hidup saya untuk dikongsi bersama anda..

Thursday, 21 July 2016

Menu Ramadhan ke - 21

Bila dikenang balik kejap benau rase nye dah masuk bulan syawal..blog aku ni dah macam 'back to the ancient times' sebab kongsi bende yang dah lame aku buat..ok takpe lah..berbalik pada cite aku..kali ni nak kongsi ape aku buat pada ramadhan ke- 21..


UDANG MASAK LEMAK CILI API



Aku tau mesti orang bace aku punye entry cakap.."eleh udang masak lemak je kot...!!"
Walaupun nama nye senang..masaknye bukan senang ye adek-adek..dulu masa mula-mula belajar masuk dapur ngan mak aku..masak lemak ni la yang aku masak sambil nangis..k kite teruskan ye..


Bahan-bahan:

1/2 kilo Udang (ikut selera memasing)
1 1/2 cawan santan (aku pakai santan serbuk je..2 paket)
1/2 inch kunyit hidup (dikisar)
1/2 inch halia (dikisar)
10 biji cili api-ikut kepedasan masing-masing
1 Ulas Bawang Putih (dikisar)
1 Labu Bawang Besar (dikisar)
(Bawang ni kalau org negeri sembilan tak letak aku ubah sikit)
2 Batang serai (dikisar)
1 Helai daun kunyit (dikisar)
garam dan sedikit gula
1 keping Asam keping

* daun kunyit dengan serai tu ikut memasing nak wat camne..nak kisar boleh..nak campak pn boleh)

Cara-cara:

1. Masukkan bahan yang telah dikisar dalam periuk dan tambah kan sedikit air..sikit je airnye ok..biarkan mendidih

2. Bagi yang pakai santan serbuk tu boleh bancuh dulu santan nye..dan bile dah mendidih blh letak santan air utk bancuh santan jgn banyak sangat nanti gulai jadi cair tak sedap.

3. Masukkan santan yang kedalam periuk..kalau santan pekat sangat boleh campur air..sesikit ye..dan agak-agak kepekatan yang kita nak..air akan keluar bila kita masukkan udang nanti..makna nye tak payah cair sangat..

4. Bila dah masuk santan, perlahankan api..gulai tak boleh ditinggalkan walaupun sekejap..kene sentiasa kacau supaya santannya tak pecah ye..

5. Masukkan udang dan teruskan mengacau dan jangan berhenti sebab kuah akan perlahan-lahan menggelegak..jgn bagi menggelegak terlalu lama sebab nanti santan akan pecah.Masukkan garam dan perasa..agak-agak dalam 2-3 minit dah boleh tutup api.bila api dah tutup, boleh lah masukkan asam keping dan kacau supaya rasa masam tu sekata..

Bagi yang tak tahu santan pecah tu ape..santan akan kelihatan berbijik-bijik dan terasing dengan air..bukan tak boleh makan tapi tak cantik la kan..

* asam keping dimasukkan akhir sekali sebab santan akan berbijik-bijik kalau masuk awal..