Tiada apa yang istimewa..semua cerita dalam blog ini sebahagian daripada "Perjalanan" hidup saya untuk dikongsi bersama anda..

Tuesday, 19 April 2016

My Foundation Collection

Assalamualaikum dan Salam sejahtera..bile tengok je blog aku ni rase sadis sangat dah..semakin ditinggalkan oleh kerana bebanan kerja yang melambak..maklum ler.. awai tahun kan..insyallah Ramadhan yang bakal menjelma tidak lama lagi akan menjadikan keadaan kembali tenang dan aman..Kite doakan je la erk..

Sebenar nye takde topik menarik pun..cume sekadar nak berkongsi saja..ye la..kalau aku pergi opis or jenjalan ramai yang bertanya ape produk aku gune..okay..kat sini meh kite tengok errkk..

Bab foundation ni trus terang aku cakap..aku memang tak suke pakai foundation yang jual kat pasaran yang local tu..maksud aku yang jenama MAC..Naked Tapi jual kat luar..maksudnye tak ori..bukan nak cakap aku ni belagak pakai barang yang ori ke ape..tapi muke ni memang sensitip sikit..bkn tak pernah beli yang tiruan tu tapi xtahan lame kat muke..bergantung pada kite..kalau ok ok la..biasanye aku beli yang standard jual kat farmasi tu..senang nak cari..



Ok pic kat atas ni adalah sebahagian dari foundation aku..cume Kryolan,Naturactor ngan IOPE tu je aku beli ngan pengedar luar aka online.. Bukan kate aku langsung tak pakai barang tak ori..IOPE tu tak ori pun..Kryolan tu ori cume tokey tu pek kecik-kecik sebab kalau yang besar tu pakai bertahun pun takkan habis coz die calit sesikit je pon. So,tokey tu pek kecik-kecik n jual ngn harga murah sikit..lagipon barang make up ni takkan tahan lame.. Kadang-kadang setahun pun dah expired..membazir je..

Naturactor ngan Kryolan tu aku pakai pegi kenduri aje ok..opis kalau nak cepat aku gune jgk..time cuti solat sebab tahan sampai petang.. Silkygirl, Revlon ngan Maybeline Dream mouse tu aku pakai gilir-gilir pegi keje.. Kelima-lima foundation ni memang terbaik la sebab aku sukaaaa..

IOPE ni pulak cam BB Cushion gitu..so kite dap dap  ngan sponge yang disediakan and apply aje kat muke..pon dengan cara dap dap jgk sampai rata.. Tekstur die cam berminyak dan basah menyebabkan aku terpakse pakai press powder lepas tu..baru ok..IOPE ni aku gune bile bangun lewat ke opis..die tak perlu nak blending bagai..

Maybeline Clear Smooth BB Cream Stick tu aku memang tak suke gune coz baru kul 11 pagi TZone aku macam cermin memantul-mantul..nak buang sayang tapi tu la kan..gune utk concealer tak berkesan pulak.

Diakhir perkongsian ni aku hanya boleh nasihatkan pada sesiapa yang baru nak berjinak-jinak ngan makeup ni atau lebih dikenali sebagai beginner..kene banyak kaji lagi..aku pun dulu sebelum ni makeup sesikit je..tak penah pakai pun foundation bagai ni..sekarang je..tu pun sebab selalu tengok youtube.. Kadang-kadang ade gak aku tgk hakak-hakak yg touchup pas solat..,bukak aje telekung terus sapu foundation..foundation adalah sesuatu yang berat..sebelum nak guna kite kene letak based makeup atau sekurang-kurangnye letak la moisturiser dan baru letak foundation..

Walaupun bedak two way cake tu..cam pixy..miyami..die akan jadi lebih soft bile kite apply pas pkai moisturiser.. Nasihat aku yang terakhir kalau nak pakai makeup tak semestinya yang mahal-mahal dan berjenama..yang penting sesuai ngan kite..dan ukur baju badan sendiri  hokey..jumpa lagi ..Bye..