Tiada apa yang istimewa..semua cerita dalam blog ini sebahagian daripada "Perjalanan" hidup saya untuk dikongsi bersama anda..

Thursday, 19 November 2015

Musim Bersolek Kembali

Bila baca topic arini tetiber aje rasa nak berkongsi ape yang aku bawak dalam beg make up aku hari-hari..kadang-kadang xsempat nk makeup kt umah terlambat bangun ke kan..so aku bawak makeup beg..sampai opis bleh trus makeup..kalau awal kuar umah aku pakai bedak siap-siap kat umah..smp opis just touch up je..jom tgk ape aku bawak..


Ni barang yang aku bawak dalam beg makeup aku..beg makeup aku kecik aje..(lupe nak snap gambar beg makeup)

1. Bedak (aku guna pixy je..senang leh refill je..) bedak ni 2 way cake..so bleh apply ngan sponge basah atau lembap..muke akan jadi seolah-olah seperti memakai foundation.

2. Bedak (aku mmg suke bwk bedak banyak dlm beg aku..senang klu ade meeting, sambar je utk
touchup) ni jenama Victoria Jackson..aku suke sbb kaler die cam kuning..bkn coklat sgt..

3. Loose powder..biase aku pakai powder ni bile pakai liquid foundation..bile sapu loose powder ni bedak jadi sekata je..gebu pon ye..bedak ni jenama Diamond, aku beli kat online..aku suke pasal die ade shimmer..sikit xbayak..xbkilat pon muke..tapi nampak flowless..

4. Foundation aku guna Naturactor..foundation ni jenis cream..aku memang suke sangatt sangatt sangatt..ngan foundation ni..bila guna foundation ni warna die sekata, menutup cela dan parut2..lepas tu kalau pakai xpayah pakai bedak pon boleh..tapi aku mst akan pakai ngan bedak pixy..basahkan sponge dan apply je..aku guna beauty blender..tapi xde dalam gambar ni sbb beauty blender aku teramatla kotor sangat..

5. Base eyeshadow..aku gune brand essence..apply sebelum kite pakai eyeshadow..eyeshadow lebih cantik dan tahan lama..

6. Eyeshadow..beli kat Daiso..Rm 5.00..not bad la..tahan la smp ptg..

7. Shimmer aku guna Victoria Jackson..aku guna die sebagai blusher aku..die xkilat sangat..tp kaler die brown la..sebenarnya aku beli untuk shading tulang pipi la konon..tapi aku gune utk blush sbb sapu dua kali je dah cukup..sbb kalu bebanyak mcm kene penampar..

8. Mascara aku guna Maybeline..aku just pakai utk nampakkan bulu mata je..sebab aku memang jenis bulu mata xnampak sangat..aku mmg jenis pakai mascara cmne2 pon xpe..

9. Liquid Eyeliner..dulu aku memang tak pandai sangat nak pakai eyeliner jenis liquid..pakai yang cam pensel putar tu..tapi problem bile aku berpeluh..habis lah hitam bawah mata..so aku try pakai liquid eyeliner..mule2 memang parkinson tgn ni..comot sana sini xusah ckap la..bile dah hari2..dah semakin ok..celak yang putar tu aku letak kt bawah mata aje..

10. Lipstik..aku pakai brand Naked dan Givenchy aku memang banyak lipstik..tapi yang aku bawak 2 aje..pakai tukar2..xpon campur..kene kaler yg cantik cantik la..tapi aku suke pakai lipstik yg kaler pink nude2 gitu..cam Raja Ilya selalu pakai..


11. Lastly Make up Brushes aku  memang banyak.. separuh aku tinggalkan kat umah pastu tukar2 pakai bile dah kotor..ade aku beli set, ade beli single..sampai dah bercampur2..bile kotor pakai berus lagi satu..bile dah banyak2 kotor mule la malas nk basuh..berus makeup aku basuh sebulan sekali..sebab berus aku banyak..beauty blender pon camtu..pakai tukar2 bile dah kotor..beauty blenser aku pon ade 3..utk pengetahuan korang segala makeup aplicator ni kite kne selalu bersihkan utk mengelakkan muka naik jerawat dsb..





Ni pulak berus yang aku pakai harian..bkn hari2 la..tgk pada jenis material makeup kite pakai jugak..

1. Berus untuk bedak..xkisah bedak compact atau tabur..tapi untuk bedak 2 way cake aku suggestkan gune sponge atau beauty blender..basahkan dahulu sblum apply..

2. Berus foundation..aku gune jenis atas dia rata..senang nk dap2 foundation dan putar..berus ni sesuai utk foundation jenis cecair..kalau guna sponge..die akan menyerap foundation kita..tapi utk foundation jenis cream better gune sponge atau beauty blender..

3. Berus blusher..aku gune bile pakai pallete blusher..contouring pon aku gune berus ni..

4. Berus bibir..jarang gune..

5. Berus conceler..pon jarang gune

6. Berus kening..lepas lukis baru aku sikat pakai berus ni..

7. Berus eyeliner..stanby untuk gel eyeliner.. aku ni suke tukar-tukar makeup..

8 & 9. Berus eyeshadow dan blending brush untuk blend eyeshadow..

10. Pensil kening (aku guna warna coklat gelap)

11. Celak bawah mata..

Rasanye dah banyak kot aku cakap untuk entry kali ni..aku ni xreti sangat bab makeup..tapi nasihat aku pada semua yg suke makeup bende paling penting yg perlu kite utamakan adalah kebersihan peralatan makeup kite guna..terutamanya berus dan sponge beauty blender mudah kotor dan mudah dijangkiti bakteria. So kita kene selalu basuh makeup aplicator kite supaya semua dalam keadaan baik. Alat makeup seperti foundation, mascara dan sebagainya yang telah luput tarikh atau tidak boleh digunakan lagi perlu la dibuang..JANGAN PAKAI BARANG YANG DAH EXPIRED..!! 

Untuk lebih lanjut sila ke http://princess-yanti.blogspot.my/ sebab dari situ jgk la aku blajar make up slow2..Princess Yanti ni ade chanel Youtube tau..lagi senang nak tengok ape yang die ajar..