Tiada apa yang istimewa..semua cerita dalam blog ini sebahagian daripada "Perjalanan" hidup saya untuk dikongsi bersama anda..

Wednesday, 12 August 2015

Projek Puding Truffle

Bile menjelang penghujung bulan Syawal ni..berduyun-duyun la permintaan untuk tempahan itu ini..sampai tak menang tangan dibuat nye..kali ni office mate aku sruh buat truffle untuk jamuan Hari Raya sekolah anak die..buat kecik-kecik katenyer..yela..bebudak nak makan kan..



Ni bahan-bahan yang aku guna untuk buat puding ni..mase nak beli barang untuk buat truffle ni la buah cocktail dalam tin tu takde..mungkin masih hari raya..org ramai wat open house..licin tempat barang tu..so aku gunakan nenas dalam tin..tapi kene potong kecik-kecik la.. leceh la sikit..

 Untuk kastard..aku lebih suke guna tepung jenama Bird Kastard coz tepung die lebih soft bile die start memekat..bile pakai tepung kastard lain..die cpt keras dan liat..tak tau la org lain..


Kek aku guna jenama giant aje..


Wat sampai macam ni..


Utk Kastard  masukkan susu cair 1 tin + Air setengah tin + tepung kastard 1 cawan dan kacau sampai pekat. Curahkan dalam bekas yang diisi dengan kek tadi..pastikan semua kastard menutupi kek supaya bila curah agar-agar nanti,agar-agar tak sampai ke dasar truffle..


Seterusnye  terus letak buah nenas dalam tin (option) tapi kalau ade yang nak letak buah fresh pun boleh..kiwi, strawberi, peach ker..


Bile kastard dah mula sejuk..Nampak selekeh aku buat keje..takpe..kesan yang meleleh-leleh tu nanti boleh lap dgn tisu..


Tadaa...untuk jelly atas truffle ni aku guna jelly brand Nona..satu kotak + dengan 2 gelas air. Masak sampai timbul buih-buih dan gula larut..angkat dan boleh tuang perlahan-lahan ke dalam bekas truffle..hati-hati jgn sampai tertanggal pulak buah-buah atas kastard tu..selamat mencuba..